Южна България в снежен капан

0
1491

Повечето от селищата в Смолянско, Кърджалийско и Хасковско са без електрозахранване, на места снежната покривка е над един метър.
Бедствено положение бе обявено в областите Смолян и Кърджали. Пътната обстановка в Смолянско е усложнена и от областното пътно управление апелират, ако не е наложително, да не се предприема пътуване. В Пазарджишка област пътищата са трудно проходими.
Изцяло или частично без електроснабдяване са селища от планинските райони на областите Смолян, Кърджали и Хасково. Засегнати са и населени места в област Пазарджик и Пловдив. Паднали дървета са скъсали електропроводи, много стълбове от разпределителната мрежа, включително и железобетонни, са се прекършили. Изключили са подстанции, собственост на Електроенергийния системен оператор.
За неспиращ снеговалеж съобщават и от Видинска област. Край морето валежите са от дъжд, но има силен северен вятър. Заради висока вълна и бурен вятър във варненското пристанище не можаха да акостират бойни кораби на НАТО. Бургаският порт беше затворен за известно време.