Южно сияние над Нова Зеландия

0

Южното сияние, или Aurora Australis, е необичайно ярко през този сезон в Нова Зеландия, съобщава БТА.

Нощното небе, изпълнено със зелени и розови светлинни потоци, очарова ловците на полярни сияния, като много от тях остават будни по цели нощи, за да направят перфектния кадър. Ричард Чжън, сравнително нов наблюдател, се настани на плажа Брайтън в Дънидин тази седмица, за да прави снимки. Той каза, че интензивността на южните светлини е станала „още по-силна“ в сравнение с миналата година.

„Изправен пред подобна сцена, човек може мигновено да забрави всичките си проблеми и само да се оплаче от нищожността на човешките същества пред природата“, каза г-н Чжън пред Би Би Си.

Южното (и Северното) сияние се наблюдава около магнитните полюси, когато горните слоеве на атмосферата са засегнати от потоци заредени частици, които се движат по линиите на земното магнитно поле. Когато тези заредени частици се сблъскат с газовете в атмосферата, те излъчват светлина. В северното полукълбо явлението се нарича Aurora Borealis, а в южното – Aurora Australis. По това време на годината полярните сияния обикновено се виждат в южните райони на Австралия и Нова Зеландия. Миналия петък вечер местно време имаше особено интензивно шоу. Наблюдателите казват, че тази година светлините са толкова ярки, че са наблюдавани дори доста по насевер.

Откакто се е преместил на Южния остров на Нова Зеландия миналата година, Дан Диркс следи прогнозите за полярните сияния с надеждата да наблюдава гледката на своя живот.

„Фотоапаратът ми улови полярното сияние в целия му блясък. Мисията е изпълнена!“ – казва той със задоволство.

Въпреки че полярните сияния могат да се появят по всяко време, най-вероятно е те да се случат през март и септември, когато има най-голям шанс ориентацията на Земята спрямо Слънцето да взаимодейства със слънчевите бури, казват от Австралийския център за прогнозиране на космическото време. Нюансите на полярното сияние се определят от състава на атмосферата. При повече кислород във въздуха се получават зелени и жълти цветове, докато при повече азот полярното сияние изглежда тъмночервено или синьо. В ясна нощ естественото светлинно шоу може да продължи от един до три часа. Обикновено явлението се появява между 22:00 и 02:00 часа.

За фотографите, които преследват полярното сияние, учените препоръчват да се установят на тъмно място с изглед на юг, може би на хълм или на плаж. В северното полукълбо ярки полярни сияния наскоро бяха забелязани и в Европа.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук