За 77 път „Оставка“ . Сблъсъци белязаха 76-я ден

0

За 77 вечер днес протестиращи от цялата страна ще се съберат в Триъгълника на властта в столицата, за да поискат оставката на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, както и честни предсрочни избори.

След третия поред мащабен национален протест, организиран в Деня на българската независимост под надслов: Трето Велико Народно въстание“, протестите продължават.

В 76 -я ден от протестите снощи, малко преди полунощ се стигна до напрежение между протестиращите и полоцията, при които има и пострадал служител на реда, други двама са с леки наранявания.

До сблъсъците се стигна след като протестиращите поискаха да стигнат до храм- паметника „Свети Александър Невски“, както и до старата сграда на Народното събрание. Към полицейския четириредов кордон полетяха яйца и пластмасови бутилки.

„Тук сме хората, които утре ще управляваме! Дълго време бяхме заспали, но вече сме будни“, заяви от трибуната пред протестиращите Велислав Минеков – един от Отровното трио, които са организатори на протестите.

Пред демонстрантите говори и евродепутатът от Европейската зелена партия Даниел Фройд, дошъл специално в България, за да подкрепи протестите, който призова българското общество да продължава тази битка срещу корупцията и обеща да се бори заедно с него.

Фройд е член на Комисиите по бюджетен контрол и конституционни въпроси в Европейския парламент. На протеста в София той се яви с фланелка с надпис „Спрете корупцията“.

 

Той каза, че в страната   ни има сериозен  проблем със свободата  на медиите и с корупцията.

Отровното трио разпространиха имейл до хората на площада, като помолиха протестиращите да изпращат на него своите идеи за това как България трябва да бъде променена.

Целта е да се изготви подробен план за спасението на България, след като самите те представиха основните му опорни точки.

Протестът „Велико народно въстание“ ще се разшири в САЩ, в Австралия, в страни от Европа, също и в Сингапур.

Директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Георги Хаджиев заяви, че случилото се пред старата сграда на Народното събрание са нерегламентирани действия, които са имали за цел единствено ескалация на напрежението.

Има един задържан за носене на забранени предмети, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Снимки: БГНЕС

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили