За любителите на небесните явления: “Гръмотевична” луна през юли 

0

“Гръмотевична” луна ще могат да наблюдават любителите на небесните явления през юли. 

Явлението се наблюдава при близки във времето пълнолуние и перигей, или новолуние и перигей, когато настъпва явлението суперлуние. Тази година това ще стане на 13 юли. (Супер Луна). Тогава в 12,09 часа ще бъде перигеят на Луната. В 21 часа и 37 минути пък ще настъпи пълнолунието. При близки във времето пълнолуние и перигей, или новолуние и перигей, настъпва явлението суперлуние; (Супер Луна). Юлското пълнолуние е известно и като Гръмотевичната луна заради гръмотевичните бури, характерни за този период от годината. 

Тази година в допълнение към списъка с предстоящи астрономически събития, е редкият шанс да се наблюдава комета на нощното небе, въпреки че за това ще е необходим телескоп. Кометата C/2017 K2 (PanSTARRS) ще направи най-близкото си приближаване до Земята на 14 юли на разстояние 168 милиона мили, според ЪртСкай. Макар че това е почти два пъти по-далеч от Слънцето, кометата PanSTARRS е по-голяма от повечето комети, което ѝ помага да изглежда достатъчно ярка, за да се види през обектива дори на любителки телескоп.  

Юли ще завърши с астрономически фойерверки, тъй като два метеорни потока ще достигнат своя пик в разстояние на по-малко от 48 часа. Според Американското метеорно дружество пикът на Южните делта-Аквариди ще бъде в нощта на 29 срещу 30 юли, а след това в нощта на 30 срещу 31 юли ще последват алфа-Каприкорнидите. Двата метеорни потока ще бъдат активни и през двете нощи, като в тъмни, безоблачни райони ще се наблюдават от 10 до 20 метеора на час. 

Макар че 20 метеора на час се равняват на една падаща звезда на всеки няколко минути, благодарение на Алфа Каприкорнидите в небето може да има впечатляващи искри, отбелязва сайтът на метеорологичната компания от САЩ Акюуедър. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук