За пръв път от 125 години Ханука съвпада с Деня на благодарността

0
796

Това се случва за пръв път от 1888г. насам и на английски му е измислена специална дума – Thanksgivukkah.

По-любопитното е, че според изчисление на американския физик Джонатан Мизрахи това съвпадение няма да се повтори още 77 798 години (други изчисления твърдят, че следващото съвпадение ще е през 2070г.).

По традиция Денят на благодарността се празнува в последния четвъртък на ноември. Ханука започва след залез слънце на 27 ноември. Само че единият се определя по Григорианския календар, а другият – по лунния.

И двата празника отбелязват религиозната свобода – пилигримите търсят свобода в Новия свят за протестантската си вяра, а през IIв. пр. Хр. древните юдеи под предводителството на макавеите побеждават гръцките си потисници и техния цар Антиохий IV, забранили им да практикуват вярата си.

Денят на благодарността е установен като национален празник през 1863г. от президента Ейбрахам Линкълн. Ханука се ражда, когато при възстановяването и освещаването на Храма в Ерусалим евреите се оказали без миро – имало само за един ден, но когато запалили свещника, той по чудо горял 8 дни. Затова Празникът на светлината продължава толкова и всяка нощ се пали по една от свещите на менората.

 

Що се отнася до термина Thanksgivukkah, то той е регистриран като търговска марка през миналата година от Дана Гител от Бостън, работеща като маркетинг специалист в компания за грижа за възрастни хора.

Със снаха си тя създава страница Thanksgivukkah във “Фейсбук” и започват да правят забавни плакати, тениски и версии на популярни американски картини. В традицията на Деня на благодарността и на Ханука 10% от приходите отиват за еврейска организация, бореща се с глада по света.