Козунакът ще поскъпне с 50- 60 ст. спрямо миналата година. Скокът ще е около 20%, съобщи БГНЕС. Причината е скокът на суровините през последната година.
„Хубавите козунаци се продават от 3, 4 и 5 лв. в зависимост от пазара, грамажа и качеството. През последната година много поскъпнаха суровините. Брашното поскъпна с 20%, увеличи се и цената на олиото и електроенергията. Затова в момента има промяна на цените на козунаците в сравнение с миналата година“, обясни председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас Димитър Людиев.
По думите му в България са останали малко майстори, които правят козунаци на стария принцип с плетене. Добрите майстори успяват да сплетат за едва минута три козунака.
„Хубавият козунак трябва да има добра и плътна структура, така наречените конци. Да има добър загар, да не е влажен отвътре и да не бъде толкова жълт. Да не се подлъгват клиентите , защото много жълтият козунак е направен предимно с оцветители. Когато се правят с истински яйца козунаците не с толкова жълти. Ползва ли се яйчен прах великденският сладкиш няма да стане на конци“, обясни Иван Кръстев, технолог на хлебарски цех в Бургас.