Забраниха на руските военни да използват смартфони

0
88
Забраниха на руските военни да използват смартфони

Долната камара на руския парламент одобри закон, който забранява на военнослужещите да използват смартфони, когато са на служба, предаде Associated Press.

Забранява им се също така да публикуват в интернет свои снимки и видеоклипове, както и информация за себе си, други войници и техни роднини.

Новото законодателство официализира ограниченията върху ползването не само на смартфони и таблети, но и на електрически прибори и технически средства с битово предназначение, които позволяват с помощта на интернет разпространение на аудио-, фото- и видеоматериали и данни за местоположението.

Законодателният акт от Държавната дума бе предшестван от публикации за сраженията в Източна Украйна и за руската военна кампания в Сирия, посредством софтуерни продукти. Публикациите се основаваха на постове на военнослужещи и техни роднини в социални медии, документиращи руските загуби и подробности за сраженията, които често противоречаха на официалните данни на Москва.

Зместник-председателят на комисията по отбрана в Думата Андрей Красов е разяснил, че „обикновените телефони с бутони без фотокамера няма да бъдат забранени“. Той заявил, че в бита си военните щели да имат право да ползват смартфони.

Препоръчително е и хората да не разкриват рождения си ден в социалните мрежи, защото хакерите опитват първо подобни комбинации, когато искат да пробият защитата на акаунтите. Възможно е цифрите да бъдат използвани като таен въпрос за достъп, което също ги улеснява, както и за отгатването на ЕГН, социална осигуровка и др.