Забраняват Фейсбук за тийнейджъри под 16 г.?

0
Facebook и Instagram се сринаха

Това ще стане, ако бъде приета поправка в закон, обсъждан в момента в Европарламента.

Предложението, което трябва да влезе в новия закон за защита на данните в ЕС, предвижда вдигане на възрастта за съгласие онлайн компании да използват личните ви данни от 13 на 16 години. В момента възрастта за съгласие в интернет в САЩ и в ЕС е фиксирана на 13 г. Закони от двете страни на океана в момента предвиждат допълнителна защита за личното пространство на деца под 13 г. в интернет.

Промяната бе вкарана в текст, който трябва да бъде гласуван от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент. Ако тя влезе в сила, компании като “Фейсбук”, “Снапчат”, “Уотсъп” и “Инстаграм” ще трябва да изискват изричното съгласие на родителите, за да позволят на младежи под 16-годишна възраст да използват услугите им.

На готвената промяна се противопоставят както интернет фирмите, така и експерти, занимаващи се със защита на личните данни на децата в мрежата. По-вероятно е тийнейджърите да игнорират изискването, като лъжат за истинската си възраст при регистрацията, смятат специалистите от правозащитната организация “Дайана ауорд”. В същото време социалните медийни компании и адвокатите им смятат, че изменението ще затрудни много повече отговорните фирми да контролират сайтовете си и че промяната не е била обсъдена предварително.

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук