Задържаха един от извършителите на обира в Пощенска банка в Русе

0
76
един от извършителите на обира

Задържан е един от извършителите на обира в клон на Пощенска банка през месец март миналата година в Русе, съобщиха от прокуратурата.

По искане на Районната прокуратура в Русе, на уличения в извършване на обира, 48-годишния И. А. П., е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той е привлечен като обвиняем за извършване на  престъпление по чл. 195 ал. 2 вр ал. 1 т. 3 пр. 1, т. 4 пр. 2 вр чл. 194 ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2 НК за това, че на 26/27.03.2016г. в гр. Русе, в съучастие с неустановено лице, като извършител, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на технически средства, отнел чужди движими вещи – пари в брой: 150 000 лв., 7000 британски паунда и 12000 щатски долара, всичко на обща стойност 188 385,52 лв.

В резултат на множество следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия, извършени от ОДМВР – Русе под ръководството на Районна прокуратура в града, са събрани необходимите доказателства за вината. Съучастникът на И. А. П. обаче все още не е установен.

Както ТВН още тогава съобщи, обирът беше извършен през нощта на 26-и срещу 27 март миналата година. По думите на шефа на Областната дирекция на МВР комисар Теодор Атанасов, сигналът за обира е бил подаден малко преди 8,30 ч. от служители на клона. Най-вероятно обирджиите са се промъкнали през гаражите в сградата, след което са успели да се доберат до помещението, в което се съхранявали паричните средства. Разбита е била стена при подземните гаражи под банката и през направен отвор крадците са проникнали в съседно външно помещение в трезора, където са се съхранявали парични средства. Със специално подготвени приспособления през дупката са придърпани част от парите, които са се намирали на рафт. Отнети са средства в различни валути – 150 000 лв., 7000 британски паунда и 12 000 щатски долара. Общата стойност е изчислена за 188 385, 52 лв.

Тогава, с мотива, че това е част от оперативно-следствените действия, не бе дадена информация кога, как и дали се е задействала охранителната система.