Заев: Българските власти се грижат като за свои

0
Снимка: БГНЕС

Българските власти полагат всички грижи за пострадалите при тежката катастрофа на магистрала „Струма“, при която загинаха 46 македонски граждани, сред които и 12 деца. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев след като посети настанените в „Пирогов“ седмина оцелели. Заедно с него бяха външният министър Буяр Османи и здравният Венко Филипче.

Заев обясни, че е говорил с оцелелите, но не иска да разказва тяхната версия.

„Ще оставя на българските експерти и професионалисти да направят анализ за причината. Това е виждане на нашите съграждани, които останаха живи, слава Богу. Те имат своите впечатления как се е случило, но ако политиците започнем да казваме това, може да стане проблем. Трябва професионалистите да ги кажат“, заяви той.

Кървава трагедия на АМ „Струма“, автобус се запали, над 40 са жертвите

Филипче каза, че са посетили всички приети за лечение. Те имат травми, които са тежки и няма опасност за живота им. Един от тях има счупване. Сред пострадалите е и 16-годишна девойка, която е пътувала заедно със семейството си.

„Наистина имаше бърза реакция от страна на здравните власти. Това, което видяхме е, че всички са обгрижени навреме, дадена им е първа медицинска помощ. Всички са стабилизирани, очакваме да останат ден-два и да можем после да ги прехвърлим в Скопие“, каза външният министър Османи.

Заев допълни, че оцелелите пътници са успели да излязат през задния прозорец на автобуса като са го счупили. Фирмата, собственик на рейса, е туристическа и редовно е организирала екскурзии по маршрута Скопие-София-Истанбул.