Закриват АППД?

3
Родопска гайда

Новината „гръмна“ първо в социалната мрежа Фейсбук и беше потвърдена от директора Георги Георгиев. По думите му, идеята била дейностите на агенцията да бъдат преразпределени между ДП „Пристанищна инфраструктура“ и „Морска администрация“.

„Като директор съм длъжен да защитя структурата, която ръководя, и ще положа всички усилия да го направя“, заяви Георгиев и допълни, че ако закриването на агенцията стане факт, без работа ще останат над 130 души.

Изпратихме писмо до министерството на транспорта със становище, че АППД трябва да остане в Русе, каза в отговор на въпрос на „Русе нюз“ областният управител Венцислав Калчев. Той бе категоричен, че мястото на агенцията е само и единствено в Русе, така, както е и в останалите дунавски страни.

„До момента нямам официална информация, че се готви закриване на агенцията. Ако такова намерение бъде оповестено, ще протестирам по всички законови начини“, категоричен бе и кметът Пламен Стоилов. Той припомни, че преди 3 години, по времето когато той беше областен управител, отново бе замислена подобна „реорганизация“ на единствената базирана извън столицата агенция. „Тогава здравият разум надделя и агенцията остана в Русе, надявам се и сега да стане същото“, каза Стоилов. Според него ще бъде груба грешка реорганизация на агенцията в момент, когато се договарят всички параметри по Дунавската стратегия. „Убеден съм, че Русе ще защити агенцията, чиято 100-годишна история е свързана само и единствено с Русе“, каза още Стоилов.

По силата на Белградската конвенция, която за разлика от сега действащите ни закони не е променяна от 1948 година, всяка дунавска страна има такава агенция, разположена на реката, която следи, поддържа и проучва плавателния път по съответния участък.

 

В момента АППД работи по проекти на стойност повече от 25 млн. лева и е бенефициент по оперативните програми „Транспорт“, „Околна среда“ и „Административен капацитет“, като участва и в два големи международни проекта.

 

3 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук