Започна изборният ден в Русе, председател и секретар на секция не се явиха

0
726
Започна изборният ден в Русе

В 7,00 часа започна изборният ден в Русе, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия в дунавския град Николай Братованов.

По думите му, стартът на вота за кмет и общински съветници е бил нормален. В една от избирателните секции не се е явил председателят на секционната комисия, в друга – секретарят, но това не е повлияло на началото на избирателния процес.

До 7,30 часа в ОИК не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции, каза още Николай Братованов.

Избирателите с право на глас в общината са 141 305. Те трябва да изберат кмет на общината и на населените места, както и 51 членове на общинския съвет. В Русе ще се гласува с две бюлетини – за кмет на община и за общински съветници, а в гр. Мартен и по селата – с три, тъй като там избират и кмет на населеното място.

В Русе кандидатите за кметското кресло са 11. На изборите през 2015 г. претендентите за кметския пост бяха 15.

Кандидатите за общински съветници са 394, номинирани от 20 партии и местни коалиции, докато през 2015 г. са били 24.

Съгласно закона до 20 часа днес е забранена предизборната агитация. Не е позволено да се огласяват и резултати от допитвания до общественото мнение във връзка с изборите. Забранено е да се разпространяват пропагандни материали на по-малко от 50 метра от секционните избирателни комисии.

При констатиране на нарушения от подобен тип гражданите следва да информират Районната избирателна комисия.

Службите за издаване на документи за самоличност ще работят на пълен работен ден днес и в неделя, напомнят от полицията. Те ще издават временни удостоверения за гласуване при изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност.