Започна петото издание на конкурса за млад режисьор „Слави Шкаров“

0

Започна петото издание на конкурса за млад режисьор „Слави Шкаров“, организиран от Драматичен театър „Сава Огнянов“ с подкрепата на общинската програма „Култура“.

Тази година конкурсът се провежда в напълно нов формат, включващ работа по селектираните постановки в творчески ателиета, както и участие на публиката и самите актьори в гласуването накрая.

Темата на настоящото издание е „Другите“, а до финалната права театроведът, драматург и преводач Пламен Харманджиев допусна трима участници – Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова. Между 13 и 18 юни те ще направят творчески ателиета с актьори от трупата на ДТ „Сава Огнянов“ – Русе.

Ана Батева ще представи работата си по „Празен град“ на съвременния македонски драматург Деян Дуковски, в която двама братя и войници от враждуващи страни ще се срещнат в нощта преди решаващата битка.

Кристина Беломорска ще въведе зрителите в „сайт-спесифик черна комедия“ с текста на съвременния румънски драматург Матей Вишниек „Различен театър или Човекът като кошче за боклук“, в който ще протегне ръка към бездната на изгубената близост.

Ева Данаилова ще провокира с авторски спектакъл, който Бертолт Брехт и актьорите ще пишат заедно с нея в търсенето на „малкия човек“ сред стихиите на кризисния свят.

Победителят в конкурса получава възможността да доразвие идеята си до представление, което ще стане част от репертоара на ДТ „Сава Огнянов“ през следващия театрален сезон.

Конкурсът за млад режисьор „Слави Шакров“ се организира от 2018 г. насам от Драматичен театър „Сава Огнянов“, като насърчава работата и креативността на режисьори до 35-годишна възраст от цялата страна.

В петък от 18 ч. ще бъде представено и второто издание на книгата „За Слави Шкаров от приятелите“, реализирано по проект от Програма „Култура“ на Община Русе и със съдействието на Фондация „Косьо Станев“ и Издателска къща „ПАРНАС“.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук