Започва Ханука – празникът на светлината

0
2394
Ханука – празникът на светлината

Причината е празникът на светлината – Ханука, който започва тази вечер. Ханука, което на иврит означава „посвещение“, се празнува на 25-тия ден на еврейския месец кислев, който е 3-тия в еврейския календар. Най-често това се пада през месец декември, като датата тази 2011 година е 21 декември.
Подобно на Коледа, Ханука започва в навечерието на деня. В продължение на осем дни, последователно се палят осем свещи в ритуалния свещник – ханукия, като всеки ден се увеличава броят им. Пали се една основна свещ, наречена шамаша и свещи, съответстващи на поредния ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства. През деветте дни се консумират предимно ястия, приготвени в растителна мазнина, напомняща за ритуалното масло в Храма. Най-разпространени са картофените палачинки “латкес” и поничките с пълнеж от сладко „суфганиот“.
Празникът е свързан с историята на еврейския народ, но всъщност отразява общата за всички култури традиция тези най-тъмни дни в годината да бъдат свързани със Светлината, Бог и новото начало.