Наслука! Започва ловът на дива свиня, ще се ловува 3 дни седмично

0
353
Ловът на дивеч ще бъде забранен в деня на изборите

От днес, 5 октомври, стартира груповият лов на дива свиня. Със заповед на земезелския министър по време на новия сезон ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство.

Освен, че се намаляват забранените територии, намалява и срокът за забраната за лов – от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането и на втория месец и групов лов с кучета. Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на африканска чума, като изследванията са за сметка на Агенцията по храните. Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения.

Продължават претърсванията в ловностопанските територии за установяване на животни с нетипично поведение или вече загинали животни. С цел стимулиране на претърсването, в заповедта е разпоредено държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства да изплащат по 150 лева за намерен труп на дива свиня и по 50 лева за отстреляна дива свиня при индивидуален лов.

На всички ловци – Наслука!