Започва матурата по български език и литература

0
1010
Бай Ганьо

Матурата по български език и литература се провежда днес. Началото е в 8 часа. Заявления за явяване са подали близо 63 000 зрелостници. Изпитният вариант за матурата беше генериран  в 5,30 часа тази сутрин от над 11 милиона възможни комбинации. От общо 30 теми за писане на съчинение или есе се падна фаталната 13-та.

Изпитът по български език и литература се състои от три модула. Първият модул ще продължи един час и ще се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100. Писането на текст ще започне в 10.00 часа. Авторът и произведението за 41 въпрос ще бъдат обявени по Българското национално радио в 12.00 часа.

Матурата продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности са предвидени 2 часа допълнително.

Зрелостниците нямат право да си тръгват до 60 минути след началото на първия модул, а веднъж напуснали, няма да могат да се връщат.

Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни.

След 16:00 ч. днес на сайта на просветното ведомство ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори.