Започва обновяването на три гимназии в Русе

0
731
„Новият живот в аристократичния град“

Започва обновяването на три държавни училища в Русе – Професионална гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“, Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ и Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“.

Първата копка ще бъде направена днес в 10 ч. сутринта в ПГСАГ „Пеньо Пенев“. Там ще бъдат обновени 3 корпуса, които ще бъдат санирани. Планиран е основен ремонт на покривите, цялостен вътрешен ремонт на сградите – боядисване на стаи и коридори, подмяна на врати, подмяна на настилки, нови осветителни тела, изграждане на пожароизвестителна инсталация с оповестяване.

В Корпус А на училището ще бъдат създадени условия за хора с увреждания – ще се изгради външен асансьор и на всеки етаж ще се обособят адаптирани санитарни възли. Основен ремонт предстои и на  физкултурния салон. Учениците ще могат да ползват също преасфалтирана спортна площадка, а съществуващата ограда на целия терен ще бъде подменена с нова. След приключване на дейностите младежите ще имат на разположение  модерна мултифункционална зала с капацитет от 400 души.

В ПГМТ „Юрий Гагарин“ също ще бъде цялостно обновен учебният корпус. Това включва реставрация на фасадата, подмяна на дограмата, на отоплителната инсталация, топлоизолация на тавани.

Предстои  частичен ремонт на покрива и цялостен вътрешен ремонт на сградата. В училището ще бъдат изградени мълниезащитна система и пожароизвестителна инсталация. Предвижда се дворът на Механото да се сдобие с  ажурна ограда.

Освен това в сградата ще бъдат създадени подходящи условия за  хора с увреждания, а на всеки етаж ще се обособят адаптирани санитарни възли. В рамките на спортната площадка ще се оформят две игрища – едно за мини футбол и едно комбинирано за баскетбол, волейбол и тенис на корт.

Цялостно обновяване на учебния корпус и на физкултурния салон предстои да се извърши и в ПГИУ „Елиас Канети“. Старинната фасада на сградата ще бъде реставрирана. В проекта са заложени подмяна на отоплителната, електро и ВиК инсталации, основен ремонт на покрива, цялостен вътрешен ремонт на сградата. Красивото дворно място ще бъде преобразено, като за младежите ще бъдат обособени спортни площадки за 3 вида спорт. Включено е  изграждането на осветление и на  предпазни огради.

Трите училища ще бъдат ремонтирани с евросредства. За обновяването и модернизацията им са предвидени  2 334 426 лева.