Започва производството на българските F-16

1

Можем да кажем, че вече започна процесът по производство на българската партида изтребители F-16 Block 70.

Това каза в предаването „На фокус“ по Нова телевизия Джонатан Лин, който отговаря за стратегическите партньорства с Централна и Източна Европа на компанията производител „Локхийд Мартин“.

„Българският изтребител вече е на производствената ни линия, в момента тече основният монтаж. Все още нямаме и осемте изтребителя, които са поръчани в първата партида, за сега на линията е само първият. Надяваме се да го сглобим и да го видим как лети следващата година“, уточни Джонатан Лин. Той добави, че доставките се изпълняват по вече договорения механизъм, конкретните дати са записани в договора между американската и българската държава. Работим по това да ги имате около 2025 г., увери представителят на „Локхийд Мартин“.

„През годините го надграждахме, усъвършенствахме го и влизайки в ерата на Block 70-72 направихме подобрения, които качват качеството на изтребителя към поколение 4+“, каза още Джонатан Лин. По думите му, новата радарна система е с изцяло електронно сканиране, която наподобява радарната система на F-35. Друга новост е автоматична система за избягване на сблъсък, която спасява живота на пилотите. Според него това са две технологични характеристики, които осигуряват предимства на българската авиация и военните пилоти. Джонатан Лин каза още, че няколко наши пилоти се обучават в момента в тренировъчния център в Аризона.

зарядни станции за електромобили

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук