Започва „ситото“ на кандидатите за Европейска столица на културата

0

Това съобщиха от Министерството на културата, където ще заседава комисията. От МК уточняват, че заседанията на журито са закрити и не са позволени интервюта с неговите членове, както и медийно отразяване на заседанията. Градовете, които продължават на втория етап от конкурса, ще бъдат обявени на 12 декември, четвъртък, на официална пресконференция.

Журито е съставено от 13 утвърдени експерти в областта на културата. Според правилата 7 са избрани от европейските институции, а останалите 6 са българи.

Това са (по азбучен ред): Ану Кивило (Естония),  Георги Тошев (България), Джеръми Айзъкс (Обединено кралство), Джорди Пардо Родригес (Испания), проф. Елизабет Витух (Австрия), проф. Ивайло Знеполски (България), проф. Камелия Николова (България), доц. д-р Людмил Вагалински (България), Манфред Гаулхофер (Австрия), Мария Кашукеева (България), Норбърт Ридл (Австрия), доц. д-р Светлана Христова (България) и Стийв Грийн (Обединено кралство).

Журито ще реши кои от 8-те български градове-кандидати ще продължат на втория етап от конкурса. Това ще бъде направено в съответствие с критериите, които са установени в Решение 1622/2006/ЕО на Европейския парламент и на Съвета. Двата основни принципа при оценяването на предложената културна програма от градовете – кандидати, са: тя да привлича гражданското участие, чуждестранни туристи и да стимулира европейското културно сътрудничество.