Започваме преговори с Украйна за продажба на двата ядрени реактора от АЕЦ „Белене“

0

Министърът на енергетиката да проведе преговори с колегата си от Украйна или негов представител с цел продажба на два наши реактора от АЕЦ „Белене“.

Това решиха депутатите на днешното си заседанието. В подкрепа на решението гласуваха 155 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН, против бяха депутатите от БСП и „Възраждане“.

Според приетото решение продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването – близо 1,2 млрд. лева. Предвижда се преговорите да се проведат в 60-дневен срок от влизането в сила на решението. Министърът на енергетиката следва да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от проведените преговори.

С днешното решение на Народното събрание се отменя предишно решение на парламента от 7 юни 2018 г. за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене” съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене” в отделно проектно дружество.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук