Започват Коледните пости, край на венчавките

0
20
Започват същинските Великденски /Велики/ пости

Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост). Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос.
По време на постите може да се употребява олио и вино, без сряда и петък. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба. Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.
От днес до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /19 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/ се правят само граждански бракове. Църковните венчавки са забранени. При изключителни случаи Светият Синод разрешава енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.
Според някои духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост. Протестантските църкви пък изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на коледните пости да не се яде месо само в петъчните дни.