Започват „мръсните дни“, секс не се препоръчва

0
Започват „мръсните дни“

От днес, ден след Рождество Христово, според народните вярвания, започват „мръсните дни“ или Погани дни. Те траят до Богоявление (Йордановден), който отбелязваме на 6 януари.

Според вярванията през този период излизат и бродят караконджоли, върколаци, таласъми, зли сили и болести. За предпазване от тях се спазват редица забрани за работа: пране, миене на глава, предене на вълна, не се излизало след залез слънце, не се изхвърляла пепел от огнището и др. Седенки и сватби не се правят.

През „мръсните дни“ не се излиза, след като залезе слънцето. Единствено маскираните персонажи, като коледарите и сурвакарите (мъжете с кожи и маски на лицата), могат да се движат безпрепятствено. Защото тези персонажи са връзката между отвъдния и нашия свят. Точно в тези дни те посещават и са духом с всички починали хора  и близки.

С вярата, че заченатото през тези дни дете ще стане лош човек, е свързана забраната и за полово общуване. Ако пък се случи да се роди дете, жените в 24-часов срок му изтъкават, ушиват и обличат ризка, за да не се превърне в караконджол. За предпазване от злите сили всеки носел в дрехите си чесън. Новогодишните карнавални обичаи и игри също целят прогонването на демоните.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили