Започват предпроектни проучвания за новите мостове на Дунав

0

България и Румъния започват едновременни предпроектни проучвания на петте локации от двете страни на Дунав за изграждане на нови мостове.

Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев след среща в Букурещ на съвместната българо-румънска работна група по свързаността.

По време на срещата от румънска страна са обявили като приоритет драгирането на реката. По думите на министър Събев, страната ни ще отговори адекватно на това, като още от 20 юни ИАППД ще започне драгиране на реката със собствени средства, а до една седмица ще бъде обявена и обществена поръчка за драгажни дейности. За целта страната ни е осигурила финансиране в размер на 15 млн. лева.

Министър Събев е информирал румънския си колега, че България има пълна готовност за пускането на фериботната връзка Русе-Гюргево и е предложи да се извършва общ граничен контрол в Русе, докато в Гюргево се създадат необходимите условия за това. Вицепремиерът Гриндяну е поел ангажимент да съдейства пред местните власти за ускоряване на действията в Гюргево.

Българската страна е предвидила да започне ремонт на своята част от Дунав мост I през юли, което от гледна точка на румънската делегация може да създаде сериозни проблеми за туристическите и търговските потоци. Министър Събев ще обсъди въпроса с вицепремиера Гроздан Караджов, за да може да се планира времето за ремонт така, че трафика между двете държави да се затрудни в минимална степен.

 

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук