Започват засилени проверки за маски и дистанция

0
Ангел Кунчев, Снимка: БГНЕС

Здравното министерство и МВР започват засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му в момента ограниченията масово не се спазват.

Проверките ще са предимно по курортите по морето и планините, както и по бензиностанции, обясни той. България е на прага на четвъртата вълна, увеличението на новите случаи вече започна и от мерките зависи как ще протече новият пик, каза още Кунчев.

Нови 57 души са заразени с вариант „Делта“

„Така изкривихме нещата, че ако някой носи маска, започват него да го гледат на криво, а не обратно. Ако достигнем 200 на 100 000, вие смятате ли, че някой ще пусне детето си на градина, в която има вече 5, 6 или 10 случая?“, заяви здравният инспектор.

В момента по-силно заразният вариант „Делта“ вече преобладава у нас. Областите, в които има най-много нови случаи, са София-град и Бургас. В момента заболеваемостта е 30 на 100 хил. души, но бързо може да достигне 100 на 100 хил., което означава, че страната влиза в т.нар. „оранжева зона“.

Какви са симпотмите при варианта „Делта“?

„Ясно е какво ще се случи. Така че предварително едва ли не прогнозиране и описване на всичко стъпка по стъпка, няма как да стане. Това е пандемия, това е епидемия.

Трябва да имате предвид абсолютно всички варианти, включително и този, постепенно да отслабне патогенността на вируса, той да стане като една обикновена настинка и тогава колкото и да е висока заболеваемостта – много важно. Ще я прекараш за два-три дена и животът продължава“, каза още Кунчев.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили