Заради бракониерски отстрел: Забраняват за една година ловуването в ПЛСР „Просена“

0
Снимка: Архив

Държавно ловно стопанство „Дунав” гр. Русе иска едногодишна забрана за ловуване в ПЛСР „Просена“, съобщиха от там.

Причина за крайната мярка са констатирани нарушения на член на ловната дружина, който преди месец, в навечерието на Нова година, отстрелял благороден елен без задължителното присъствие на длъжностно лице от държавно ловно или горско стопанство. Това е в противовес с разпоредбите на чл. 66 (4) и чл.85а (7) от ППЗЛОД, както и в груб разрез с ловната етика, категорични са от ловното стопанство.

От там уточняват, че трупът на благородния елен е намерен на територията на държавен ловностопански район „Хотанца“ от служители на ДЛС „Дунав“, които чули изстрел и веднага се насочили към посоката, от която идва. На място те установили двама души, единият от които бил извършител на нарушението.

Според инж. Розали Коев – експерт в Регионална дирекция по горите-Русе, качеството на трофея от убития благороден елен е високо. Четиригодишният елен притежавал заложби за един бъдещ капитален трофей – общо шиповете в короната били 10, раздвоен среден шип, оценката му към момента е 167 точки по CIC. Само 3 точки го делят от бронзов медал, а с отстрела му е прекъснато предаването на тези качества в следващото поколение, подчертават експертите.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук