Заради COVID-19 нови правила за детските градини

0

Две седмици преди старта на новата учебна година, са ясни част от новите правила, при които ще функционират и при които ще приемат деца детските заведения у нас, както и някои правила, валидни за учащите се и работещите в сферата на образованието.

Новите промени са в резултат на предприетите различни мерки за превенция срещу разпространението на коронавируса.

Според последните информации от Министерство на здравеопазването, новопостъпилите и дълго отсъствали деца ще се връщат в детска градина само след изследване.

Здравният министър  проф. Костадин Ангелов  заяви, че „това е медицински целесъобразно“ и има за цел „да изчистим максимално възможните рискове в тази ситуация“.

Като част от новите мерки е и задължението на родителите на учениците да предоставят декларация, че детето им не е имало контакт със заразно болен. В декларацията трябва да бъде описано и дали детето е имало контакт с хора със сериозни заболявания или не.

Училищата  обаче няма да изискват задължителната медицинска документация за учениците в началото на учебната година. Това стана ясно от думите на здравния министър.

Въпреки широките дискусии и обилността на информации за функционирането на детските и учебни заведения в новите условия, има куп неясноти, които тревожат работещите в детските градини.

Персоналът  в тях очаква пояснения и разписани правила, които да дадат отговори на многото пораждани от тях въпроси.

Според Евгения Михова, директор на детска градина „ Братя Грим“ в Шумен,  без отговор остава на етап въпросът как директорите на забавачници ще осигуряват допълнителен човек от персонала за изискуемото разделение на децата в групата на подгрупи, но в едно помещение:  допълнителен човек или допълнителни пари, както и как се процедира по време на обедната почивка и сън на децата, когато те практически са заедно.

Според Михова, упражнението по изискуемото разделение в тази случай става напълно безсмислено.

Проблемен остава и въпросът с музикалните ръководители в детските градини, които обучават различни групи и влизат в различни групи и помещения, а често и в различни детски заведения.

Според препоръките на МОН, то музикалният ръководител следва да е с маска или шлем. В същото време той не трябва да контактува с останалите си колеги, тъй като има разпореждане да не се смесва с другия персонал.  Какво правим с този преподавател, отлъчваме ли го от колектива  и как работим при лошо време, питат се директорите на забавачници.

 

Друго разписано министерско разпореждане за връщане на двусменния режим на работа в училище, където това е възможно, с цел да не се смесват потоците на учениците, в голямата си степен ще си остане на хартия ,поради липсата на  сграден фонд за голяма част от градските училища, считат школски дииректори.

Разпореждането за учебен процес в една стая, а не чрез кабинетна система,  какъвто бе обичаен за горния курс, със сигурност ще повлияе  на обучението по онези предмети, в които експериментът е съществена част от учебния процес, споделят преподаватели по химия, биология, физика, които вече се чудят как да реорганизират и самите си уроци, така че да са максимално полезни на учениците в новите условия.

Паралелно с тоова преди дни национална анкета на синдикалната организация на учителите на КНСБ показа, че 13% от учителите искат да има дистанционно обучение, вместо редовно, а 6% са за смесено обучение.  Вече има и петиция със стотици подписи на учители, които са в рискови групи и се страхуват да се върнат в училище.

В същото време от МОН са категорични,  че основната цел на всички нови правила, мерки и разписания, освен превенция на здравето на ученици и учители, е  да не пострада качеството на учебния процес. Паралелно с това от МОН вече обявиха и сценариите си за хибридно обучение през новата учебна година.

От здравното министерство  само днес са с три нови заповеди, във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на месец септември.

Една от  тези три нови здравни заповеди касае  учебните заведения.

В първия ден на септември.

До старта на новата учебна година в България остават  още 14 дни.