Заради съдебен спор: Община Русе дарява на държавата имот на „Николаевска“

0

Общинският съвет да даде съгласие Община Русе да дари на държавата собствеността си върху част от имот на ул. „Николаевска“.

Това предлага в докладна записка кметът на общината Пенчо Милков. Причината е разрешаването на дългогодишен съдебен спор за собствеността върху имота.

Имотът включва няколко сгради – паметници на културата, а спорът за собствеността продължава повече от 20 години. Делото датира от 2001 г. и е свързано с несъстоятелността на бившето дружество „Колора“ АД. През 2018 г. Община Русе е конституирана като съделител в производството по делба на имота, като делът ѝ е определен на 12/96 идеални части.

Оказва се обаче, че съгласно тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 2018 г., собственик на този дял следва да бъде държавата, а не общината. Това поставя под въпрос валидността на досегашните съдебни решения и създава риск от ново дело, което би забавило още повече разрешаването на спора, пише в докладната си кметът.

За да избегне това, Община Русе предлага да дари своя дял на държавата. Това ще позволи на държавата да встъпи в съдебното производство и да замести общината, като по този начин се гарантира продължаването на делото и защитата на интересите на останалите съделители.

Предложението за дарение е подкрепено от Областния управител на Русе, който представлява държавата в този случай.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук