Заради съдебната ваканция- предложения за законови промени и 30 дневно отлагане на делата

0

Промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение ще позволят на председателите на съдилища да отлагат дела с 30 дни при усложняване на епидемичната обстановка.

Предложението е на депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов, Пламен Нунев и Анна Александрова, съобщи БНР.

Предложението е мотивирано със задължението на съдебните шефове да  предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на страните в делата – граждани, адвокати, съдии, прокурори и съдебни служители. Освен отлагане на дела до 30 дни се регламентира получаването на съобщения и призовки само по имейл за всеки, който вече се е съгласил на такава комуникация, и провеждането на съдебни заседания чрез видеоконферентна връзка.

Новите проекторазпоредби стават факт между първото и второто четене на друга промяна в Закона за мерките по време на извънредното положение – шестмесечното удължаване на валидността на документите за самоличност, които изтичат до 31 януари 2021 г.

В предложенията не става дума за дебатираната вчера с часове и подкрепена от мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември 2020 година, срещу която вече остро възразиха от Висшия адвокатски съвет.

Най-добрата агенция за подбор на персонал