Заради скъпия ток: Държавата предлага помощи за 1,5 млрд. лв.

0
6% повече

Държавата ще предложи още мерки заради високите цени на тока за бизнеса, съобщи енергийният министър Александър Николов. Компенсациите за бизнеса ще бъдат запазени за поне първите три месеца на следващата година.

„Целта е да обхванем най-тежкия период, който предстои, с най-висока консумация на енергийни ресурси. Компенсациите от месец декември нататък ще се изчисляват спрямо реална борсова цена от „ден напред“ за месец юли. Това ще рече 185,59 лв. на мегаватчас. Това е базата, от която се тръгва“, обясни той.

През последните два месеца фирмите получаваха по 110 лв. за киловатчас. Новото правителство обаче предлага да се въведе минимум от около 150 лв. Фирмите, договорили електрическа енергия на тези цени, няма да получават помощи, защото биха плащали толкова и на регулиран пазар.

Държавата ще подпомага и потребителите на природен газ, каза още Николов. Очаква се така да се намали натискът за повишаване на цените на парното. За това са предвидени 200 млн. лв. Очаква се за следващите четири месеца общият ресурс да около 1,5 млрд. лв.

„В цяла Европа има криза с цените на тока. България продължава и ще става все по-устойчив член на ЕС, което означава, че няма как у нас да поддържаме много ниски цени“, коментира Николов.