Заради страничен ефект „Астра Зенека“ спря третата фаза на изпитанията на ваксината срещу Covid-19

0
COVID-19 named by WHO for Novel coronavirus NCP concept. Doctor or lab technician holding blood sample with novel (new) coronavirus N.C.P. in Wuhan, Hubei Province, China, medical and healthcare

Британско-шведската фармацевтична компания „Астра Зенека“ спря третата фаза на изпитанията в Съединените щати на ваксината срещу коронавирус, която разработва. Причината – страничен ефект, появил се при един от пациентите.

Съобщението е на националното радио.

БНР цитира американското медицинско списание „Стат“, което на уебсайта си пише, че „не ясно за какъв страничен ефект става дума, но пациентът ще се възстанови“.

Спирането на изпитанията на ваксината срещу Ковид-19 е „рутинно действие, което се изисква, когато се появи потенциално необяснима болест при проучванията“, е  уточнил представител на компанията, цитиран от „Стат“.

По думите му „паузата във ваксинациите“ ще даде възможност за „анализ на данните за сигурност от независима комисия“. Но най-вероятно ще се отрази и на графика за разработването на ваксината, допълват от Франс прес.

От агенцията припомнят и че фармацевтичната компания „Астра Зенека“ е индустриалният партньор на Оксфордския университет.

Тяхната ваксина е един от най-напредналите западни проекти, тестван върху десетки хиляди доброволци в Обединеното кралство, Бразилия, Южна Африка и Съединените щати. И е в последната – трета фаза на разработка, при която всъщност трябва да се установят нейната сигурност и ефикасност.

Лабораторията вече сключи предварителни договори за продажба на стотици милиони дози в редица страни, ако ваксината й се докаже като ефективна, припомнят от Ройтерс.

Бъди свободен