Заради сушата: стопаните ще напояват от собствени водоизточници

0

Заради сушата и изпразването на язовирите, довело до сериозен недостиг на вода за напояване, от Министерството на земеделието  са готови със законодателни изменения, които  да  стимулират земеделските производители да използват собствени водоизточници за напояване.

Това съобщава националното радио, като се позовава на източници от ведомството.

Предложението е изпратено до Министерството на околната среда и водите, което подготвя промени в закона за водите.

Агроведомството предлага изменение на закона за водите, с които да се облекчат административните процедури и да се разшири използването на подземни и повърхностни води за напояване.

Предлага се увеличение на обема на водата за напояване, за която ще важи уведомителен вместо разрешителен режим. Ще се разшири и обхватът на лицата, за които това е валидно.

 

С предложението се дава право на регистрирани земеделски стопани да използват безвъзмездно до 50 куб. метра вода на денонощие за земеделски цели, като вместо такса те ще могат  да инвестират в съоръжения за напояване.

Предложените изменения идват на фона все по- масово пресъхващи български големи язовири, използвани  за напояване. Язовирите Цонковци, Копринка и Жребчево са едни от най- фрапантните примери това лято.

 

На снимките: язовир Копринка сега

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили