Зарязваме лозята, празнуват лозари, винари и кръчмари

0

На този ден се извършва ритуално зарязване на лозата. От там идва и името му Зарезан. Според българския обичай в празничния ден стопаните излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино. Кулминацията на празника е избирането на „цар на лозята“ – обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.

До 1968 г., когато у нас се въвежда Григорианския календар, на тази дата се е почитал и Свети мъченик Трифон Зарезан. С този акт обаче датите на църковните празници се изместват. Църковният празник Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а 14 февруари остава в календара като Ден на лозаря.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук