Защита от градушки вече има в цялата страна

0

Агенцията за борба с градушките вече има непрекъснато наблюдение на територията на цялата страна. Това става факт с пускането в експлоатация на нов доплеров радар в Шумен.

Той е с радиус на действие 300 километра. Разположен е на Шуменското плато и дава възможност за 24-часово наблюдение на градоносни облаци над Североизточна България. На апаратурата са нужни около 4 минути, за да анализира потенциална опасност. Устройството струва 1,8 млн. лв.

„Информацията автоматически постъпва в командния пункт в Горна Оряховица и там се взема решение кога самолетите да излетят, те обикновено излитат по-рано, така че имат необходимото време да стигнат до потенциално опасните клетки“, разказа директорът на агенцията за борба с градушките Ваньо Славеев.

Заради динамичното атмосферно време в началото на лятото, работата по обработка на градоносни облаци значително се е увеличила. Шуменският радар анализира влажността на въздуха и скоростта на вятъра. По тези данни се преценява каква е вероятността за дъжд или градушка.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили