Защо е нужно да се гласува дискутираха дами в Русенския университет

0
115

Защо е нужно да се гласува на предстоящите европейски избори обсъждаха дами на кръгла маса в Русенския университет.

Организатор на дискусията на тема “Апел за Европа: защо обединена Европа е важна за жените и защо е важно да гласуваме на европейските избори” беше русенският клуб на международната женска организация “Сороптимист Интернешънъл”. По думите на Милена Попова – международен делегат на “Сороптимист Интернешънъл – Съюз България”, форумът е призив да се гласува на евроизборите.

“Защо ние жените трябва да участваме? Защото жената, жената – майка, жената – творец, жената – общественик, има силата да постигне това, което може би политиците обличат в много думи”, каза Попова. Тя коментира, че разликата в съотношението между гласувалите жени и мъже на последните евроизбори през 2014 г. е била четири пункта – 45 процента от гласоподавателите били мъже срещу 41 процента – жени. По време на евровота през 2009 г. тя е била само два процента в полза на мъжете.

Надяваме се, че тази разлика няма да се увеличи още на предстоящите евроизбори, обясни Попова.

Кармен Щаделхофер – президент на асоциация “Дунавска мрежа за Европа” (ДАНЕТ) и един от инициаторите за създаването на мрежа на “Сороптимист Интернешънъл” от дунавските страни, коментира, че жените са половината Европа и затова трябва да подкрепят тези избори и да гласуват.