Защо ваксините за България струват над 300 млн. лв.?

0
Снимка: Pixabay

Българското правителство обявява абсурдно високи разходи за закупуване на ваксини на фона на реално заявените количества към производителите и изтеклите цени, договорени от ЕК, пише „Сега“. Досега кабинетът е отпуснал 300-305 млн. лв. за покупката на няколко различни препарата. Тяхната цента обаче е далеч по-ниска, което показва, че правителството просто иска да се подсигури с повече пари.

България в момента има заявени количества от 5 производители („Пфайзер/БиоНТех“, „АстраЗенека“, „Кюървак“, „Джонсън и Джонсън“ и „Модерна“), като възнамерява да поръча и от „Санофи“ – след приключване на клиничното проучване на фаза 2 и от британската компания „Новавакс“ – с която още няма договор на европейско ниво. Сметките на база на изтеклите от Белгия цени по договорите на ЕК, които комисията нито потвърди, нито опроверга, показват, че разходите на България по тези 5 договора би следвало да са много по-малки. Ако приемем изтеклите цени за меродавни, за тези 5 договора България би следвало да има общ разход от 101 137 930,7 лв. В тази сметка не влиза втората извънредна поръчка към „Пфайзер/БиоНТех“, която бе направена на 13 януари за допълнителни 2,9 млн. дози, т.е. към момента на обявяване на общите разходи от 300 млн. лв. за нея не се знаеше. Дори да добавим и тази сума, сметката достига  169 170 163 лв.

300-те милиона лв. не се достигат  с включване на евентуалните дози от „Санофи“ и „Новавакс“, макар числата с тях вече да се доближават.

От здравното министерство са потвърдили, че отделените пари са повече от очакваните разходи.

„Разпределението на средствата е на база месечните доставки на съответните количества. На този етап е определен общ прогнозен разход с индикативна стойност,  в случай че всички дози ваксини постъпят едновременно и следва да се заплатят веднага“, заявяват от там.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили