Засилен контрол за спазване на новите противоепидемични мерки, тестват децата на входа на училище

0

От понеделник започва засилен контрол върху спазването на новите противоепидемични мерки.

Това е заявил служебният здравен министър Стойчо Кацаров на срещата със служебни министри, свикана от президента Румен Радем заради разпространението на COVID-19 у нас.

Най-вероятно ще бъдат създадени съвместни групи между МВР, РЗИ, Агенцията по храните и други. Контролът ще е насочен най-вече към недобросъвестните граждани.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е потвърдил, че МВР има готовност да участва активно в съвместни екипи, които да контролират спазват ли се мерките.

По време на срещата е била дискутирана възможността за най-бързо връщане на децата в класните стаи. Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е заявил, че връщането на децата в клас е възможно, стига да се гарантира безопасна среда. Това можело да се постигне с масово тестване на входа на училище, а възстановяването на присъственото обучение да се случи на етапи като се започне от децата от първи до четвърти клас. По думите му, при съгласие на родителите, до 7-10 дни децата може да се върнат в класната стая срещу тестване с щадящ тест на входа на училище

Служебният министър на финансите Асен Василев е заявил, че ще бъде намерено финансиране за осигуряване на тестове в училищата.

Държавният глава е призовал правителството да осигури безплатни тестове навсякъде и да обмисли дали наличието на антитела не може да служи като основание за издаване на зелен сертификат.