Засилени проверки на пътя, започва акция „Зима“

0
324
Засилени проверки на пътя

Полицията в цялата страна започва засилени проверки на пътя в рамките на акция „Зима“, съобщават от МВР. Целта на кампанията, която започва на 1 ноември и продължава до 30 ноември, е превенция над поведението на водачите и пешеходците при зимни условия. Униформените ще следят доколко автомобилите са подготвени за управление при зимни условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите. От полицията са категорични, че тази година няма да има толеранс за неизправни МПС-та.

И тази година акция „Зима“ ще бъде проведена на три етапа:

  • Първият, от 1 до 10 ноември, е за безопасност на пътни превозни средства като велосипеди, такива с животинска тяга, както и мерки за безопасност на водачите.
  • Вторият етап – от 11 до 20 ноември, ще е за пешеходците, като много сериозна уязвима група, а
  • третият – от 21 до 30 ноември е за безопасно шофиране през зимата, техническа изправност на автомобилите, както и поведение на водачите спрямо пешеходци.

След 15 ноември от Пътна полиция ще глобяват с 50 лв. водачите чиито гуми са с грайфер под 4 мм.

Толкова е и стойността на глобата за неизправни фарове и габарити. За неизправни спирачни системи обаче, санкциите могат да достигнат до 500 лв.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че планират до края на ноември да спрат основните ремонти по магистралите.