Засилени проверки за контрол на товарните автомобили и автобусите

0
210
Започват засилени проверки за контрол на товарните автомобили

Започват засилени проверки за контрол на товарните автомобили и автобусите на територията на цялата страна, съобщават от Пътна полиция. Акцията, в която участват служители на “Пътна полиция”,  Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”, на криминалната и икономическата полиция, ще продължи до 19 май.

Не са “застраховани” обаче и другите шофьори, които могат да попаднат в обхвата на проверките. В акцията участват служители на “Пътна полиция”,  Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”, на криминалната и икономическата полиция.

Операцията е част от календара на TISPOL – Европейската мрежа на службите на Пътна полиция и подобни действия се осъществяват на територията на всички държави-членки, уточняват от МВР. Целта на засиления контрол над товарните автомобили и автобусите е да се обърне внимание на водачите, че последиците и броят на загиналите и ранените при пътнотранспортно произшествие с участието на тежки машини и автобуси са значително по-големи в сравнение с другите тежки ПТП, коментират от МВР.

Статистиката сочи, че основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите. Проверките ще са основно по тези показатели, но ще се следи и за цялостното спазване на Закона за движението по пътищата от всички водачи на пътя.