Засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки в Русенско

0
993

В цялата област се извършват полицейски проверки, като се осъществява строг контрол за спазване на въведените мерки, според указанията в заповедите на Министерството на здравеопазването и решенията на Областния щаб.

Това съобщават от Областната дирекция на МВР в Русе. Униформените осъществяват контрол за спазването на дистанция и носенето на защитни маски или друго средство за защита в закрити обществени места. Обект на проверка са също транспортните средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп граждани, както и железопътни гари и автогари, търговски и други обекти, където се събират повече хора, съгласно разпорежданията на здравното министерство.

Полицейските служители предупреждават гражданите да спазват ограничителните мерки, заради пандемията от коронавирус, като спрямо нарушителите се прилагат съответните законови средства. Те издават устни разпореждания, съставят предупредителни протоколи, а при явни нарушения се прилагат правомощията им по чл. 209а, ал. 1 от Закона за здравето, като се съставят актове.

Продължава да е завишен и контролът по спазване на карантината, като се извършват ежедневни проверки на лица, на които са издадени предписания от РЗИ. Изяснява се дали карантинираните напускат адресите, на които са посочили, че ще изпълняват ограничителните мерки. За констатирани нарушения се образуват преписки и досъдебни производства, с оглед изясняване на извършено престъпление по чл.355 от НК. Материалите се докладват по компетентност в Районна прокуратура – Русе.

От ОД МВР допълват, че само през последните два дни екипите на полицията са извършили проверки по адреси на общо 365 карантинирани лица, при които не са установени нарушения. Униформените са съставили 53 предупредителни протокола по ЗМВР, с оглед на неизпълнение на изискванията за носене на предпазни маски и други защитни средства. Оказано е съдействие на РЗИ в 9 случая за установяване на адреси и лица с положителен резултат за коронавирус, както и за контактните им лица.

Започната е една проверка по сигнал за нарушаване на изискванията на здравните власти.