Засилва се сътрудничеството между Русе и Тараклия

0

Възможностите за по-тясно сътрудничество между Русе и Тараклия бяха акцент в срещата между областния управител на Русе Анатоли Станев и председателя на район Тараклия Иван Паслар.

В рамките на разговора беше постигнато съгласие съдействието от страна на Областната администрация да бъде насочено предимно в сферата на образованието и културата. През следващата академична година в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще продължи да предлага обучение по три изключително необходими за региона специалности. Те са свързани с изучването на компютърните науки, земеделската и транспортна техника. Специалността „Бизнес и мениджмънт“ също ще бъде отново на дневен ред в Молдова.

Станев обяви, че Областната администрация има готовност да съдейства и при организирането на пътуващи изложби на народните занаяти. Идеята е така те да бъдат показани пред българската общност в Молдова. По този начин се очаква да се спомогне за заздравяване на връзката на българската диаспора в Молдова с корените ѝ. Обмисля се също обмяна на самодейци между двата региона, които да участват в различни фолклорни фестивали. С подкрепата на областния управител се предвижда и изпращане на български книги, които ще бъдат достъпни в местните училища и читалища.

Според статистиката българите в Молдова са около 70 000, близо половината от тях или приблизително 35 000 живеят в Тараклия.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук