Застудяването = по-скъпи плодове

0
46

Заради застудяването през последните дни и очакваните минусови температури е реална опасността овощните дръвчета да не дадат плод тази година.

Според прогнозите в края на седмицата на много места в страната, включително и в Североизточна България,  температурите ще са отрицателни, не е изключено да има и превалявания от сняг. А ниските нощни градуси означават образуването на слани, които ще са пагубни за реколтата от плодове. Според специалисти, най-засегнати от ниските градуси ще са кайсиите и прасковите. Очакванията се добивът им да падне под 30%. А по-слабата реколта от плодове означава и по-високи цени за потребителите.

„Голяма част от овошките вече са завързали, имат ядка – кайсия, праскова, череша, крушата също вече във фаза след цъфтеж. Така че това са едно култури, които може да останат без плод за съжаление“, коментира пред ТВН председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев.

Заради дъждовете и студа няма как и цветовете на плодните дръвчета да се опрашат от пчелите. В момента цъфти ябълката и почти няма летеж на пчели, които да опрашат плодовете. При черешата и крушата също имаше такъв период, когато имаше няколко поредни дни с ниски температури и валежи, допълни още Колев.

Има различни методи за предпазване на овошките от измръзване, но според стопаните стопроцентова защита няма. Затова сега овощарите се надяват прогнозите за слани да не се сбъднат.