Затриха страницата за протеста срещу Орешарски във Фейсбук

0

За това сигнализираха потребители, заявили участие в протеста. Страницата бе озаглавена “НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ: ОСТАВКА на Кабинета “Орешарски”. Чрез нея бе планиран протест на 2 юни, неделя от 12 ч. в редица градове. Там бе заявена и подкрепата на българи, живеещи в чужбина. Страницата е била премахната в момент, когато към нея вече са се били присъединили повече от 20 000 души. Както „Русе нюз“ съобщи в четвъртък, в Русе се предвижда в неделя протестиращите да се съберат в 12 часа на обед пред сградата на Общината, за да изразят своята позиция.

Протестът срещу кабинета “Орешарски” бе провокиран малко след обявяване на някои от имената на министрите – компрометирани още преди да встъпят в длъжност.

Сред тях са новата министърка на околната среда и водите Искра Михайлова-Копарова, съпруга на Станислав Копаров. Копаров бе шеф на агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” до 2003г. Назначен е от квотата на ДПС. Той бе осъден на 5 години затвор през декември 2008 г. заради три сделки за закупуване на 100 хил. тона брикети, направени от май до декември 2003 г., с които ощетил резерва с 10.9 млн. лева. Срещу него има още едно наказателно производство. Той е подсъдим с още 8 човека (единият от които е Мирчо Петков – Циганина) за източване на 217 хил. тона зърно и за сделки за замяна на горива.

Другото скандално име в кабинета “Орешарски” е на Мариана Георгиева-Бенчева, замесена в поне два корупционни скандала по времето, когато оглавяваше дирекция “Студенти, специализанти и докторанти” в образователното министерство. Единият от тях бе свързан с незаконен прием на албански и сръбски студенти. Другият бе заради поръчка за стикери за дипломи.

По време на предизборната кампания Георгиева, която бе кандидат за депутат от ДПС, обяви, че ще работи за часове по турски език пред електората на Движението. В кабинета “Орешарски” тя е министър на младежта и спорта. Ресор “Младеж” бе взет от образователното министерство и прехвърлен на Георгиева. Именно в него има (ще има и през следващия програмен период) много сериозно европейско финансиране. Георгиева е близка до лидера на ДПС Лютви Местан. През последните години тя е неотлъчно до него като личен нещатен съветник в парламента.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук