депата за отпадъци в Бяла и Две могили

Затварят депата за отпадъци в Бяла и Две могили, правят инсталация за преработка в Разградско

Автор:
4 дек. , 2017  

До края на декември депата за отпадъци Бяла и Две могили трябва да бъдат затворени.

Причината е, че проектът за модерно депо в Бяла, финансиран с евросредства, се провали, а сега съществуващото не отговаря на българското и европейско законодателство за оползотворяване и обезвреждане на битовите отпадъци. Добрата новина е , че след препроектиране тази седмица беше възстановен строежът му. То трябва да е готово да края на 2018-а.

Кметовете на двете общини трябва да организират изхвърлянето на боклуците до депо, което има действащо комплексно разрешително и отговаря на нормативните изисквания. Такива в близост има в Русе, Велико Търново и Никопол.

По същото време стана ясно, че министърът на околната среда и водите Нено Димов е подписал договор за изграждане на две инсталации за обработка на отпадъци в Разградско. Съоръженията ще обслужват 110 000 жители от общините Разград, Исперих, Кубрат, Завет, Лозница, Самуил и Цар Калоян. По проекта ще се изградят инсталация за предварително третиране с капацитет 30 932 т годишно и компостираща инсталация с капацитет 4168 т годишно.

Общият размер на инвестицията е над 13.5 млн. лв., като по ОП “Околна среда 2014-2020” е осигурена безвъзмездна финансова помощ в размер на 8.6 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 27 месеца.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.