Затварят „Княжеска“ за движение на 28 февруари

0
624
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ул. „Княжеска“ в периметъра от хотел „Ана Палас“ до пресечката с улица „Епископ Босилков“ ще бъде затворена за преминаване на моторни превозни средства на 28 февруари, в периода от 8.00 ч. сутринта до 16.00 ч. следобед, съобщават от областната администрация в Русе.

Причината е откриване на юбилейна паметна плоча, посветена на 140-та годишнина от създаването на Военните окръжия в страната.

Сред официалните гости на събитието ще бъдат заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков.

Отново в петък, но от 13.30 ч. в Зала 1 на Областна администрация Русе е предвидено провеждане на кръгла маса, посветена на историята на военните окръжия в България.

Веднага след това във фоайето на Доходното здание ще бъде открита и тематична изложба.

Русе е мястото, където ще бъде дадено началото на честванията, като в програмата на национално ниво е заложено във всеки областен град да бъде почетена годишнината.

От областната администрация припомнят, че на 27-ми септември 1880 година с Указ на княз Александър I е обявено уреждането на длъжностите „Окръжни воински началници“, с което се поставят основите на формиране на структурите за военен отчет, на които наследник днес са военните окръжия.