Затварят салоните за красота в Афганистан

0
FILE PHOTO: A woman wearing a niqab enters a beauty salon where the ads of women have been defaced by a shopkeeper in Kabul, Afghanistan October 6, 2021. REUTERS/Jorge Silva/File Photo

Талибанската администрация нарежда да се затворят салоните за красота в Афганистан

Талибанската администрация в Афганистан е издала заповед за затваряне на салоните за красота за жени в рамките на един месец, според министерството на морала. Това е поредното ограничение, което засяга достъпа на афганистанските жени до обществени места.

Говорителят на Министерството за предотвратяване на порока и пропагандиране на добродетелта, Мохамед Садик Акиф, заяви, че „крайният срок за затваряне на салоните за красота за жени е един месец“. От началото на властта на талибаните през 2021 г., след като свалиха подкрепяното от САЩ правителство и чуждестранните сили се оттеглиха, нараства броят на ограниченията, наложени върху жените. Тези ограничения са били осъдени от чуждестранни правителства и представители на ООН.

През миналата година властите затвориха множество девически гимназии и забраниха на жените да учат в университети. Също така, беше прекратена работата на много жени от афганистанския хуманитарен персонал. Много обществени места, включително бани, спортни зали и паркове, бяха затворени за жени.

Салоните за красота се появиха в Кабул и други градове в Афганистан след свалянето на талибаните от власт в края на 2001 г., няколко седмици след атентатите от 11 септември срещу САЩ. Въпреки завръщането на талибаните на власт преди две години, много от салоните продължиха да работят, предоставяйки на жените работа и услуги за клиентите им. Обикновено салоните са само за жени и имат покрити прозорци, за да не могат да бъдат видени отвън.

Ограниченията, наложени върху жените, получиха осъждане от западни правителства и международни организации, които считат, че те пречат на международното признаване на талибанската администрация. Талибаните заявяват, че зачитат правата на жените съгласно тяхното тълкуване на ислямското право и афганистанските обичаи.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук