Затварят стадиони заради недостатъчен брой тоалетни?

0

Доста отбори от родните първенства може да се принудят да играят домакинските си мачове на чужд стадион, заради … недостатъчен брой тоалетни на клубните им стадиони.

Това става ясно от нова наредба за национално и клубно лицензиране в България, която влиза в сила от началото на новата година. В нея е записано, че стадионите трябва да бъдат оборудвани с не по-малко от 1 тоалетна за 125 зрители – мъже и 1 тоалетна за 50 зрители – жени. Това означава, че при стадион с капацитет 15 000 зрители (14 500 мъже и 500 жени), какъвто е Градския стадион в Русе, задължително е да има 116 тоалетни – мъже и 10 тоалетни – жени. Тоалетните за дами задължително трябва да са със седалки, мъжките – с писоари.

Сред другите изисквания е този за минимален капацитет на стадионите. За Първа лига той е намален наполовина, до 1500 места за сядане. За Втора лига местата трябва да са минимум 800. В наредбата пише, че е препоръчително минимум 7% от седящите места да бъдат покрити с козирка. Ако критерият не е изпълнен, клубът може да бъде санкциониран. А по принцип БФС, позовавайки се на изискванията на УЕФА, препоръчва 1/3 от седящите места да бъдат покрити. Това означава, че стадион за 15 хил. души трябва да има поне 1050 покрити места. А е препоръчително покритите места да са минимум 5000.

Клуб, който не може да покрие новите наредби, ще трябва да домакинства на чужд стадион.

Най-добрата агенция за подбор на персонал