Затягат още мерките. Удължават извънредната епидемична обстановка, неясно до кога

0

Националният щаб за борба с коронавируса  ще предложи удължаване на противоепидемичните мерки и тяхното затягате след 12-ти ноември, без да фиксира следващ краен срок. Това стана ясно от днешната седмична пресконференция на НОЩ.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев  заяви, че

е време да помислим за ограничаване на работата и на заведенията, които не затворихме досега, до 22.00 или 23.00  часа -това са различните предлагащи храна, като ресторанти, кафетерии и т.н.“

Според Кунчев това било мярка, приложена навсякъде почти в Европа, която „давала някакъв, макар и не кой знае какъв огромен резултат.“

Опитваме се от много мерки с малки ефекти да получим големия ефект, допълни той.

ОТ НОЩ  ще задължат работодателите да  ограничат присъствената работа в офиса до 50% .

Според НОЩ в дистанционна форма на обучение  трябва да минат всички ученици – от 1-ви до 12 клас,  както и да се преустановят  всички извънкласни форми.

ВУЗ-овете също да преминат изцяло онлайн обучение, без фиксиран краен срок, с изключение на практиката в медицинските ВУЗ-ове, препоръчват от НОЩ.

Като „редно и нужно“ доцент Кунчев определи възстановяването на санитарния коридор за пазаруване за възрастни хора над 65 години, от 8 до 10 часа в търговските  обекти. В този период да не бъдат допускани други граждани в тях, допълни още той.

Да няма карантина за контактните медици и те да се връщат на работа от третия ден след отрицателен PCR тест, препоръчват още от НОЩ.

От щаба  настояват спешно да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването, в условията на извънредна епидемична обстановка да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения.  Мотивът за това е, че в момента цялата тежест се поема от болничната помощ и е време лекарите от  доболничния сектор, които никак не са малко, да се включват в тази борба, „за да бъде малко по-равномерно натоварването и здравната система да се справи“, добави главният държавен санитарен  инспектор доцент Ангел Кунчев.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили