Заведенията към властта: Правите ни на балъци

0
Снимка: Unsplash

Зад решението да се разреши на големи магазини да работят въпреки обявеното затваряне прозират големи чужди корпоративни интереси, които вредят на българския бизнес. Това е записано в позиция на двете големи организации в бранша на заведенията – Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията.

По-рано през деня икономическият министър Лъчезар Борисов обяви, че и магазините с площ над 300 кв. м. могат да отворят при определени условия – ако имат директен вход от паркинг или улица или ако сведат площта си до 300 кв.м.

Разхлабват мерките за бизнеса, големите магазини отварят при нови условия

„Щом няма проблем да работят магазините с преграждане на помещенията до 300 кв/м, ИЗИСКАВАМЕ НЕЗАБАВНО отваряне на всички фитнеси, танцови школи, дневни и нощни заведения, както и на всички останали бизнеси с помещения до 300 кв/м, а тези с над 300 кв/м площ да работят по условията на големите магазини и преграждане на 300 кв/м от площта си. Както и работа в откритите търговски площи! По тези правила и партита на открито можем да правим без проблем“, записано е в позицията на заведенията.

Те твърдят, че властта им се подиграва и проявява дискриминация спрямо тях.

„Правите ни на тотални балъци! Днес беше легализирана работата на веригите за нехранителни стоки, ако ограничат обектите си до 300 кв/м. Молим?! Тоест, намаляваме площта, за да сe наблъскат всички вътре на по-малко пространство, но дейността да си продължи. Много, много несериозно!“, пише в позицията им.