Завишени стойности на органични замърсители в кв. „Изток”, във „Възраждане“ – чисто

0
Дежурни екипи на РИОСВ

Завишени стойности на органични замърсители в кв. „Изток“ са били отчетени при извънредните проверки от екоекспертите на 14 октомври.

Не са отчетени превишения на нормите от пунктовете за мониторинг на атмосферния въздух в кв. „Възраждане“ и РУ „Ангел Кънчев“. Това съобщиха от Регионална инспекция по околната среда и водите в Русе. Проверките, за които ТВН вече съобщи, бяха наложени от многобройни сигнали за миризми от различен тип, най-вече на ацетон и изгоряла пластмаса.

В този ден в периода от 9 до 11 часа станцията за непрекъснат мониторинг на атмосферния въздух в кв. „Изток“ е отчела завишени стойности на ксилен и толуен. Няма обаче превишение на средночасовите и средноденонощните норми за тези показатели, се казва в съобщението на екоинспекцията. Максимално отчетените стойности за ксилен са били 23.4 микрограма на кубичен метър при средночасова норма 200 микрограма, а за толуена пикът в стойността е 18.3 микрограма, при средночасова норма 500 микрограма. Скоростта на вятъра при отчетените завишения е била ниска, а посоката на вятъра – северозападна, уточняват от екоинспекцията.

При проверката са иззети проби отпадъчни води на „Оргахим Резинс“, които се заустват в река Русенски лом. По думите на инж. Милко Христов – началник отдел в РИОСВ – Русе, резултатите ще излязат до една седмица тъй като пробите ще се анализират в друга лаборатория. По думите му, за Русе са характерни много химични производства, но не е нормално в града да се усещат миризми, т.е. това не са нормални стойности и по този проблем трябва да се работи.

„След като не е превишена нормата на самите стойности, която е заложена по законодателството – не е опасна за човешкото здраве, но това фоново повишение означава, че хората с право са усетили миризмата“, коментира инж. Христов.

 

 

зарядни станции за електромобили