Здравният министър: Колективен имунитет може да има до края на юни

0
Снимка: БГНЕС

Следващият премиер може да реши дали има структура, подобна на Националния оперативен щаб. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. Според него разформироването на щаба от страна на министър-председателя в оставка Бойко Борисов е логична стъпка.

„Това е абсолютно логично решение, здравеопазването не може да бъде боксова круша, на която да загряват новопоявили се политици, този щаб е логично да е разформирован“, каза Ангелов.

Той призова да не се търсят политически насоки в това решение. Брифингите ще продължат, а за контрола върху епидемията ще отговорят здравният министър и главният здравен инспектор Ангел Кунчев, допълни Ангелов.

Тенденцията за спад на новите случаи вече е ясно очертана, каза Кунчев. Според него, ако тя се запази, вървим към приключване на третата вълна, но все още сме далеч от този момент.

До края на месеца България ще получи 324 хил. дози ваксини, заяви още министърът. Според него това ще позволи да се правят по 20 хил. ваксини на ден. През юни и юли се очакват нови количества. След пристигането им броят на имунизациите може да скочи до 55 хил. дневно, ако има добра организация.

Има три сценария за развитието на колективния имунитет. Оптимистичният е той да бъде постигнат до края на юни. Реалистичният вариант е това да се случи четири седмици по-късно – в края на юли, а песимистичният вариант е до края на август. Според здравния министър през лятото може да се стигне и до момент, в който може да няма нужда от мерки или те да бъдат минимални.

В България е открит нов щам на коронавируса, съобщи шефът на центъра по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той е установен при две пацентки от Северна България. Измененията са минимални, а заразените са добре, допълни той. Не се очаква промените във вируса да повлияят върху ефективността на ваксините. Според Кантарджиев това е доказано до момента при южноафриканския и бразилския щам. Смята се, че ваксините предпазват и от тях, но по-слабо.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал